Ovčiari na Slovensku

Ovčiari na Slovensku

Reprezentačná monografia ovčiarstva na Slovensku za obdobie viac ako storočie, od poslednej tretiny 19. storočia až do začiatku 21. storočia.

Autor:Zuskinová Iveta
VydavateľSpoločnosť priateľov Múzea liptovskej dediny
Kód:ART46159
ISBN:9788097187477
Kategória: Encyklopédie, lexikóny
História
Umenie
Skladom:1
Základná cena39,90
Aktuálna cena s DPH:
39,90 €
ks

Reprezentačná monografia ovčiarstva na Slovensku za obdobie viac ako storočie, od poslednej tretiny 19. storočia až do začiatku 21.storočia.
Hlavná pozornosť je venovaná profesionálnym ovčiarom - bačom a valachom. Pastieri oviec sa svojimi vedomosťami o spracovaní mlieka výrazne odlišovali od pastierov iných hospodárskych zvierat, čo sa odrážalo v ich spoločenskom postavení a odmeňovaní. Najdôležitejšie postavenie mal bača, patril všeobecne medzi najstarších a najskúsenejších ovčiarov. Musel byť šikovný a čistotný, dôležitú úlohu zohrávalo aj ovládanie výroby dobrého syra a iných výrobkov z mlieka a musel mať aj také vlastnosti ako je statočnosť a čestnosť. Chovatelia oviec si baču vyberali spomedzi viacerých ovčiarov a na znak dohody uzavreli s ním písomnú zmluvu. Viacerí bačovia boli známi aj ako lečitelia, ktorí uzdravovali ľiudí a zvieratá Dlhodobý pobyt v prírode im umožnil spoznať liečivú silu bylín ...

Katalóg

Nahrávam strom...

Nákupný košík

Položiek: 0 ks
Cena: 0 €

Hlavná stránka > E-shop Tranoscius > Encyklopédie, lexikóny

xxxxxxxxx